„Основните цели на Националния план за готовност при пандемия са ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, както и осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите и поддържане функционирането на основните за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт и др. Държа да подчертая, че Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозен процес“ – това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на Националния план за готовност при пандемия, който беше приет от Министерския съвет.

„Такъв план е изключително важен, защото дава основните насоки, като се започне от това как да се прекъсне епидемичният процес, как да се намали броят на засегнатите лица до това да бъдат осигурени във възможно най-кратък срок ваксини така, както това се случва за COVID-19 с помощта на международни организации в случая на ЕК“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

До дни на Министерски съвет ще бъде представен и Националният план за ваксиниране срещу COVID-19. В ход е и доставката на подходящи хладилници, за да има готовност България да получи първата пратка от т. нар. фризерна ваксина на Pfizer. Те ще бъдат разположени в Бул Био като централен склад, в РЗИ-София и в РЗИ-Бургас. Предстои осигуряването на хладилници във всички останали регионални здравни инспекции на територията на страната, обясни министърът на здравеопазването

„Държа за пореден път да подчертая, че ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни. Ваксините, които ще дойдат в България, са същите, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, обясни проф. Ангелов.

От днес проф. д-р Красимир Гигов ще оглави координационния съвет за изпълнение на плана. Проф. Красимир Гигов е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.