На 18- и 19-ти ноември тази година в град Пловдив се проведе „Годишната конференция за онлайн маркетинг и търговия Digital4Plovdiv & Expo 2021“. Първият ден от събитието беше посветен на онлайн маркетинга, a специалисти от сферата на маркетинга успяха да разкажат за някои от стратегиите, които използват, за да направят своя бизнес успешен.

Вторият ден от конференцията беше посветен на онлайн търговията, тъй като, както вече знаем в последната година и половина тя стана неизменна част от нашия личен и професионален живот. Имаше лектори от водещи дигитални компании както и част от големите онлайн търговци в България. Днес новата покупка е само на два клика разстояние, което създава една интересна задача за маркетолозите – те трябва да намерят начин да диференцират добре продукта и/или услугата на пазара.

Над 500 гости имаха възможността да научат полезни съвети от 52 специалисти за това, как да позиционират своите продукти и/или услуги правилно в дигиталното пространство, и съответно как да създават повече добавена стойност за своите клиенти.

“Изключително сме горди, че бяхме част от това невероятно събитие, което показа перфектна организация. Бихме казали най-доброто в България” – г-н Симеон Василев.

Втората вечер Международен панаир Пловдив беше домакин на StartUP World Cup България, която е част от световния тур и основен квалификационен кръг на StartUP World Cup, провеждащ се всяка година в Сан Франциско, САЩ. Основната мисия на тази купа е да подпомага развитието и растежа на иновационните и технологични екосистеми в региони по цялата планета.

Десетте финалисти на StartUP World Cup България бяха: ESCREO, Office RnD, Wasteful, LayAlt, Cars Central, Barin Sports, DiFold, Payware, Promoto, SatGeo.

Трима от тях се бориха за правото да представят България Сан Франциско, като на трето място се класира Wasteful – стартъп, който преобразува отпадъци в строителни материали, които са издръжливи и имат удивителни функционални и визуални свойства. Второто място пък се отреди на DiFold, чиято основна мисия е да внедри технология за сгъваем дизайн за създаване на всички видове сгъваеми контейнери за многократна употреба за ежедневно пазаруване без отпадъци.

Големият победител на Startup World Cup България е Office RnD, който успя да впечатли журито с иновативния си проект как да се управлява ефективно и ефикасно работното пространство на бъдещето, което е гъвкаво и хибридно.

Финалът през 2022 г. ще се проведе на 30 септември в Marriott Marquis, Сан Франциско, Калифорния, където Office RnD ще представлява България и ще се бори за паричната награда от 1 милион щатски долара.


Представител на световните финали и цялата организация на StartUp World Cup са Pegasus Tech Venture, чийто представител присъстваше и в Пловдив – Майкъл Лапидус.

Сред партньорите, менторите и официалните гости на „Годишната конференция за онлайн маркетинг и търговия Digital4Plovdiv & Expo 2021“ са следните държавни институции, браншови организации и компании: Българска Агенция за Инвестиции, Българската банка за развитие, Изпълнителна Агенция за Насърчаване на Малки и Средни Предприятия, Община Пловдив, Фонд за Капиталови Инвестиции, Дигитална агенция SEOMAX, Фонд на Фондовете, Българска Финтех Асоциация, Turkish Airlines и други.

Организатор и инвеститор е Фондация “Digital4”, която основна цел е развитие и популяризиране на дигиталните технологии в България и чужбина. Digital4 организира на местно ниво събития и инициативи в 6-те най-големи града в България под проекта Digital4Bulgaria.