Почистването е неразделна част от грижата за всеки тип мебели.  Особено важно е това, за дървените мебели, тъй като те крият своята специфика. Всеки собственик трябва да знае правилните методи за грижа за дървени мебели, за да могат да им се радват на дългогодишно ползване. Тази статия съдържа подробна информация за това как да почистите дървени масивни мебели.

За ежедневно почистване на всички видове дървени мебели използвайте суха, мека памучна кърпа, за да премахнете праха от повърхността на дървото. Лакираните дървени мебели могат да бъдат вакуумирани с четка. За да почистите дървени повърхности, замърсени с масло, трябва да подготвите специално решение. Вземете равни части терпентин и ленено масло и ги смесете старателно. Изсипете част от тази смес върху парче плат и внимателно избършете с нея повърхността на мебелите. В резултат на това можете да премахнете замърсеното, което е попаднало в порите на дървения материал, и бившият блясък на дървените мебели ще бъде възстановен. Препоръчително е да правите тази процедура няколко пъти в годината, тогава вашите мебели винаги ще изглеждат като нови. Ако искате да почистите полирани дървени мебели, трябва да използвате течен лак за полиране на мебелите или восъчна паста. Ако изберете течен лак, тогава трябва да знаете, че ще трябва да го използвате доста често, тъй като ефектът му не е траен. Восъчната паста не се нанася много добре на повърхността, но ако има някакви драскотини по мебелите, восъчната паста ги изпълва много добре. Има и аерозоли за почистване на мебели на силиконова основа, които могат да се използват за почистване на полирани мебели, но трябва да имате предвид, че прилагането на силиконов аерозол прави повърхността хлъзгава.

Премахване на петна.

Както всеки тип мебел, дървените мебели много често страдат от всякакви петна. Леките изгаряния на цигари много често оставят грозни тъмни следи върху дървото. Те могат да бъдат премахнати, като разтриете това място с парче плат с малко ленено масло. Доста често на мебели се появяват бели петна. Те могат да бъдат отстранени, като се използва смес от цигарена пепел и сок от лайм или растително масло. Намокрете чисто парче плат с този разтвор и го разтрийте върху повърхността на дървесината и ще видите как белите петна изчезват. За да се отървете от следи от чаши върху мебели, обработени с восък, можете да използвате смес от паста за зъби и слънчогледово масло. Нанесете разтвора върху дървото и след това го избършете със суха кърпа.

След всяко отстраняване на петна е необходимо мебелите да се третират със специални продукти за грижа за дървени мебели. Не забравяйте да прочетете инструкциите за използването на специални инструменти, за да сте сигурни, че инструментът е подходящ за почистване на вашия тип мебели. Препоръчваме също да проверите как работи продуктът в скрита зона от мебели. Ако не бъдат открити странични ефекти, можете безопасно да използвате инструмент за почистване на дървени мебели.