Срещаме Ви с нова за музикалния шоубизнес поп-фолк надежда. Нейното име е Яна Маринова (21 г.) и колкото и банално да звучи, музиката присъства в живота й от ранна детска възраст. Младата надежда на фолка е родом от град Варна и е зодия Телец. Родена е на 3 май 2000 година. Първата ѝ изява е когато Яна е била на 4 годишна възраст. Заслугата за това имат и родителите ѝ, защото в предварителния ни разговор певицата споделя, че е от музикално семейство. Завършва средното си образование със специалност фолклорно пеене. Към днешна дата, Яна е студентка в музикалната академия в София, отново със специалност фолклорно пеене, а нейн преподавател е Нели Андреева. В първия месец на 2021 година, Яна прави своя дебют на поп-фолк сцената с парчето „Напивай ме“, а зад гърба й застават продуцентите от музикалния лейбъл „Фентъзи Груп Медия“. Защо е избрала именно Силвестър Матеев-Силвър и компания за свои продуценти, доволна ли е от успеха на дебютната си песен и какво планира занапред, разберете от самата нея. 

Привет, Яна и честит дебютен проект! Твоята първа песен се радва на доста положителни коментари, това кара ли те да се чувстваш удовлетворена от работата си?
– Здравейте, резултатът от първото ми парче във FGM е страхотен като за дебют, но аз винаги искам повече и целта ми е със следващите проекти, нивото рязко да се вдига. Благодаря на всички за положителните коментари, но най-вече на тези, които ме критикуват, защото те учат най-много.

Нека да вметнем, че става въпрос за „Напивай ме“ – това е заглавието на твоя дебютен сингъл, продуциран от „Фентъзи Груп Медия“. Тук следва да те попитаме и защо избра Силвестър Матеев-Силвър и компания са твои продуценти?
– Това е труден въпрос, защото не съм ги избрала аз, а директно съдбата ме изпрати при тях. Когато влязох в студиото за първи път и се запознах със Силвестър, повярвайте ми, това е неописуема енергия. А когато усетиш такава, нещата стават от само себе си. Благодарна съм, че се запознах с целия екип!

Въпреки, че към този момент имаш само една песен, продуцирана от „Фентъзи Груп Медия“, доволна ли си от работата на екипа на музикалния лейбъл?
– За да разбереш дали един човек е добър в нещо, говоря за хората на изкуството, отнема точно 10 секунди. Би трябвало всеки, който е гледал проекти на FGM, да го знае това. Доволна съм и отново споменавам, че съм благодарна на всекиго.

В „Напивай ме“ пееш за онази обсебваща любов, за която човек е готов на всичко. „Каквото имах – всичко аз ти дадох. И душата и сърцето си продадох, аз, глупачката!“ – е част от текста към парчето. Това твоя лична история ли е, преживявала ли си подобна любов?
– Тъй като аз съм на крехка възраст все още, не мога да кажа, че съм преживяла много, но със сигурност емоцията в песента е от някакъв спомен с даден човек.

В тази връзка подкрепяш ли твърдението на част от изпълнителите, които заявяват, че много внимателно подбират текстовете към песните си от суеверие, защото се притесняват, че това което изпеят, може и да им се случи в реалния живот?
– Тази теория все още не съм я доказала. Има нещо вярно, но не на 100%. Естествено, че се старая и подбирам какво да изпея, защото е важно да усетиш текста, за да ти се получи и мелодията.

Музиката ли е твоята страст и това ли е нещото, с което смяташ да се занимаеш сериозно в бъдеще?
– Музиката е част от живота ми от дете, но страст ми е от може би 10 години, откакто започнах да я изучавам. Преди това се бях отдала на изказа чрез тялото – танците. С времето започнах да участвам в конкурси, да печеля награди, да ходя по участия, съответно от там печелих и парично възнаграждение и взе че се превърна, освен в любимо занимание, а и в работа, за което много хора мечтаят. Дали бъдещето ми е в тази сфера, зависи, както от мен, така и от уважаемата публика.

Снимка: Личен архив

Спомена за любимото ти занимание – танците… Разкажи ни малко повече, как се запали по тях?
– Танцувам от 4-годишна, ако не и от по-малка. Първата ми среща с танците беше в една варненска школа. Започнах с модерен балет в балет „Мелади“ с ръководител Милена Попова и Христина Апостолова, това са хората, които буквално са ме възпитали и научили на всичко. Танцувах 12 години във въпросната група, а после реших да разчупя още нещата и се записах и на акробатика.

Дори в клипа към „Напивай ме“ си партнираш с най-успешния хореограф и танцьор в страната – Атанас Месечков. Ти ли го покани на снимките и ако отговорът е да, как реагира той на тази покана?
– Аз поканих Атанас Месечков, точно поради факта, че е най-добрия в това, което прави. Той веднага се отзова, благодарности за което! Както разбрахте, много държа на танците и занапред в бъдещите ми проекти ще има още повече хореографии.

Кога да очакваме следващия проект от теб и на какво звучене ще заложиш – баладично или ритмично? Въобще смяташ ли да се ориентираш и към други музикални жанрове, освен поп-фолка?
– Все още работим по второто парче, което ще е доста по-мащабно. Музиката избрах да е ритмична, защото за да се направи балада трябва истински да усетиш изпятото. Със сигурност искам да се докажа и в любимата ми фолклорна музика, така че очаквайте нещо и в този жанр.

Фотограф: Виктория Сиракова

Чувстваш ли се готова да се потопиш в дебрите на шоубизнеса и същевременно всяка твоя крачка да се следи от публиката?
Готова съм да се впусна в това приключение и знам, че предстоят всякакви изпитания, но няма отказване. Шоубизнесът за мен е нещо ново и непознато, нямам търпение да усетя и сладкото и горчивото на успеха.

Благодарим ти за това интервю! Искрено ти пожелаваме да се наредиш до големите имена в жанра! А ти какво би пожелала на читателите на Green-News.bg?
– Благодаря и аз! На читателите пожелавам преди всичко здраве! Дерзайте!