Стресът, безпокойството и тревогите са често срещани проблеми в днешния забързан свят. Те могат да повлияят на различни аспекти от живота ни, включително храносмилането. Когато сме подложени на стрес, тялото ни освобождава хормони като кортизол, които могат да нарушат нормалните функции на стомашно-чревния тракт, което води до състояние, известно като нервен стомах. Това може да причини редица неприятни симптоми, включително гадене, повръщане, коремна болка и промени в навиците на червата. За щастие, има естествени средства за подпомагане на здравето на стомаха и поддържане на оптимална функция на стомашно-чревния тракт, дори когато нивата на стрес са високи. Един такъв метод е използването на пробиотик за нервен стомах. Тази статия ще обсъди какво представлява нервният стомах, причините зад него и как пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Какво е нервен стомах?

Нервният стомах, известен също като функционална диспепсия или синдром на раздразнените черва (СРЧ), е често срещано храносмилателно разстройство, характеризиращо се с хронична коремна болка и дискомфорт. Въпреки че точната причина не е известна, учените смятат, че комбинация от фактори допринася за развитието на това състояние, включително стрес, промени в чревната микрофлора и наследствена предразположеност.

Симптоми на нервен стомах

Основните симптоми на нервен стомах включват:

 • Коремна болка или дискомфорт;
 • Гадене или повръщане;
 • Подуване на корема и газове;
 • Чувство за ранно засищане по време на хранене;
 • Киселини или киселинен рефлукс;
 • Промени в навиците на червата, като диария, запек или редуващи се пристъпи на двете;
 • Умора и мускулни болки;
 • Главоболие;
 • Обриви и сърбеж по кожата;

Причини за нервен стомах

Няколко фактора могат да предизвикат или влошат симптомите на нервен стомах, включително:

 • Стрес: Психологическият стрес може да доведе до производството на излишни количества стомашна киселина, причинявайки възпаление и болка в стомаха и червата.
 • Хранене: Някои храни могат да раздразнят стомашната лигавица, като например пикантни, мазни или пържени храни, алкохол, кофеин и определени плодове и зеленчуци.
 • Хормонален дисбаланс: Промените в нивата на хормоните, особено по време на менструация, бременност или менопауза, могат да повлияят на функцията на стомашно-чревния тракт.
 • Медицински състояния: Други заболявания, като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), панкреатит или възпалителни заболявания на червата могат да причинят подобни на СРЧ симптоми.

Пробиотици: естествено решение за нервен стомах

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които предлагат множество ползи за здравето, особено за храносмилателната система. Тези полезни микроорганизми подпомагат растежа на полезна чревна флора, насърчават усвояването на хранителни вещества и помагат за поддържане на здрава имунна функция. Известно е, че пробиотиците облекчават симптомите на нервен стомах чрез:

 • Балансиране на чревната микрофлора: Нервният стомах често се свързва с дисбаланс в чревната микробиота, което може да бъде коригирано с помощта на пробиотици. Като въвеждат повече добри бактерии в стомашно-чревния тракт, пробиотиците помагат за възстановяване на баланса между полезните и вредните микроби.
 • Намаляване на възпалението: Пробиотиците притежават противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на възпалената стомашна лигавица и намаляване на болката и дискомфорта, свързани с нервния стомах.
 • Подобряване на храносмилането: Чрез стимулиране на производството на храносмилателни ензими и подобряване на движението на червата, пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на симптоми като подуване на корема, газове и промени в навиците на червата.
 • Модулиране на имунната функция: Пробиотиците могат да модулират имунния отговор, намалявайки свръхчувствителността на стомашно-чревния тракт към стресови фактори и помагайки за предотвратяване на обостряне на симптомите на нервен стомах.

Избор на правилния пробиотик

Когато избирате пробиотична добавка за лечение на нервен стомах, потърсете продукт, който съдържа щамове, научно доказани за тяхната ефикасност при храносмилателни нарушения. Някои от най-ефективните пробиотични щамове за нервен стомах включват Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum и Saccharomyces boulardii. Освен това изберете пробиотик с висока концентрация на жизнеспособни бактерии и защитен капсулиращ механизъм, който гарантира оцеляването на тези полезни организми, докато достигнат червата, например Probiotic 9-Vital от онлайн магазин на Д-р Денкова.

Включване на пробиотици във вашата диета

За да увеличите максимално ползите от пробиотиците за нервен стомах, обмислете следните стратегии:

 • Започнете с малка доза и постепенно увеличавайте приема според препоръките на доставчика на здравни услуги.
 • Вземете пробиотика по време на хранене, тъй като наличието на храна в стомаха може да помогне за защитата на чувствителните към стомашна киселина бактерии.
 • Изберете пробиотична добавка, която включва пребиотици – съединения, които подхранват растежа на полезни бактерии в червата.
 • Продължете да използвате пробиотици дългосрочно, за да поддържате здравословен баланс на чревната микробиота и да сведете до минимум появата на симптоми на нервен стомах.