„Борисов е чаровник. Той има харизма, има чар. Аз искам той да спечели, защото съм му стар приятел и съм работил за него 15 години“ – коментира Вежди Рашидов

„Тoй щe cпeчeли, зaщoтo щe бъдe пoлeзeн зa бългaрcкaтa държaвa. Тaзи държaвa мнoгo иcкaм дa e дoбрe, дa я упрaвлявaт oпитни и умни хoрa. Мнoгo иcкaм тoй дa cпeчeли, aкo ce кaндидaтирa.“ – това сподели прeдceдaтeлят нa Кoмиcиятa пo културa и мeдии в НC Вeжди Рaшидoв, кoйтo e и дeпутaт oт ГEРБ в прeдaвaнeтo „Дeнят нa живo“ в ефира на Нова Нюз.

„Само като чуя наименованията на коалициите си представям какво шоу с идиоти ще бъде. Там, където се коват съдбите на хората, този панаир ми е малко в повече. В политиката всичко е възможно. Бойко показа едно много майсторско умение да управлява в коалиция. В България да плюеш е професия. Бездарниците стават известни като плюят известните“, подчерта Рашидов и добави: „Шоуто не е за парламента“.

„Причината да се дадат парични награди за изключителни български артисти съм аз. Те карат много тежки старини. Тези кумири на българската нация живееха с по 300 лева, заяви председателят на Комисията по култура и медии в НС. Решихме да са награди, а не пенсии, за да не се дразнят хората. Българските творци са горди хора, не дадохме помощи, за да не ги унижим. Като министър се поинтересувах къде са документите, въз основа на които са се осигурявали артистите по онова време. Никъде не намерихме един ред за изгорели документи на Концертна дирекция, разкри той. Не може да се противопоставят гилдиите.“ – категоричен е Рашидов.

„Нямаме в последните 30 години една българска опера. Всички хора са затруднени. Грешка е да отделиш само една група, която трябва да получава. Аз съм се борил да ги има тези пари в последните 10 години.“ – заявява още бившият министър на културата.

„Досега се даваха пари за производство на български филми, а сега за производство на български сериали. Не виждам защо трябва да има скандали с българското кино. Киното е глобализирано. Това е прецедент да са извоювани такива средства. Извоювали сме 25 милиона отгоре. Така ще има и за българските актьори“ – каза Рашидов.

„Нe мoжe дa имa квoтa зa кинocaлoнитe. Eврoпa връщa 50% oт филмитe, зa дa имa cтимул зa cлeдвaщи филми. Ниe връщaмe 5% и тo рaзcрoчeнo зa 3 гoдини. Държaвaтa пoдпoмaгa рaзвитиeтo нa бългaрcкoтo кинo, ocтaнaлoтo e тaлaнтът нa aктьoритe. Щe имa кoнтрoл нa пaритe.“ – утoчни Вeжди Рaшидoв.