Добрият секс, освен приятно занимание, има и безброй положителни ефекти за здравето. И не само по време на самия акт, но и след това.

Изследователите и секс терапевтите не случайно отдавна говорят за ползите от редовното му практикуване. Ето и част от тези благоприятни последици върху емоционалното ни и физическо здраве:

Води до дълголетие

Редовният секс удължава живота, категорични са специалистите. Всеки път, когато достигаме оргазъм, тялото ни отделя DHEA хормон, който подсилва имунната система, подобрява здравето на кожата и ни кара да изглеждаме по-млади.

Подобрява психическото състояние

Чувствали ли сте, че по време на секс, сякаш всичките ви проблеми се изпаряват, нали? Това става, благодарение на веществата, които се отделят в мозъка по време на секс. Те спомагат за облекчаване на болката и напрежението. Ендорфините са невротрансмитери, свързани с положителните чувства, които могат да подобрят общото настроение и да се борят с депресията.

Спомага за близостта с партньора

Докосването може да ни сближи с партньора и на психическо и хормонално ниво, твърдят специалистите. По време на акта се отделя хормонът окситоцин, благодарение на който се чувстваме по-свързани с партньора си. Според изследване от 2017 г., това чувство за свързаност ни държи в продължение на 48 часа, което подобрява връзката между партньорите в дългосрочен план.

Може да бъде добро лекарство

Установено е, че освен за облекчаване на болките, редовният секс намалява риска от рак на простатата при мъжете. Доста сериозна предпоставка за по-честото практикуване при мъжете.

Гори калории

Темата за топенето на калории по време на секс е постоянно обсъждана. Колко точно калории се изгарят? Истината е, че не са толкова много, колкото ни се иска. Но със сигурност ще има някаква полза за тези, които не практикуват никакъв спорт. Средно двойката гори по 100 калории по време на половия акт, информират ни от Puls.bg. Ако се практикува три пъти седмично, за една година ще изгорим около 15 000 калории, без дори да сме стъпвали във фитнеса.

Намалява стреса

Оргазмът освобождава много натрупано напрежение в тялото. Проучване, показва, че сексът всеки ден в продължение на две седмици може да доведе до клетъчен растеж в хипокампуса – частта от мозъка, която регулира настроението. Съществуват и доказателства, че чувството за близост с партньора ни, емоционално и физически може да предотврати стреса чрез намаляване на нивата на кортизол – известен още като хормона на стреса.

Помага при менструални болки

Освен, че има свойството да облекчава болките по време на менструация, сексът стяга мускулите, а това води до по-силни оргазми.

Експертите уточняват, че не само самият полов акт е полезен за здравето. Всяка проява на физическа близост с партньора, като целуване, докосване, масажиране, намалява натрупания стрес и ни кара да се чувстваме заредени.