Изборът с балансирана диета е съществена част от доброто хранене, подобреното цялостно здраве и намаленият риск от хронични заболявания. Италианската храна е неразделна част от средиземноморската диета, която се фокусира върху пресни зеленчуци, зехтин и зърнени храни. Ето това е пример за отлична част от балансираната, здравословна диета!

Да, има много ползи за здравето за вас и вашето семейство, особено ако редовно залагате на доставка на италианска кухня. Ето някои от тях.

Управлявате теглото си

Най-добрата италианска храна се приготвя от пресни зеленчуци, включително домати, листни зеленчуци и лук, които са с ниско съдържание на калории, но с висока хранителна стойност. Тези съставки с толкова малко калории могат да ви помогнат да увеличите приема на витамини, като същевременно постигнете или поддържате идеалното си тегло.

Повече фибри в менюто

Богатите на фибри храни, като зеленчуци и зърнени храни, са важни основни елементи за италианското меню. Получаването на правилния прием на препоръчаната за вас ежедневна доза фибри помага за регулиране на храносмилателната система, стабилизиране на нивата на кръвната захар и понижаване на холестерола в кръвта.

Здраво сърце

Зехтинът е мононенаситена мазнина, богата на омега мастни киселини. Тази здравословна форма на маслиново масло е пълна с антиоксиданти и се използва в най-автентичните италиански ястия.

Зехтинът помага за намаляване на възпаленията, защита на сърцето и борба с болестите.

Истинска сила

Италианската храна е пълна със съставки, които предлагат мощни антиоксиданти като витамини А, С и Е. Подобно на зехтина, италианските хранителни съставки като зеленчуци, зърнени храни и ядки и плодове осигуряват ползата от антиоксидантите. А и правят вкуса на ястията просто невероятен!

Червеното вино предлага и антиоксиданти, които предпазват тялото от нестабилни молекули, които пък от своя страна могат да причинят увреждане на клетките.

Дълголетие и пак дълголетие

Италианската кухня използва пресни, естествени съставки и най-здравословните мазнини. И за двете е установено, че са свързани с по-ниски нива на риск от поява на рак, сърдечни заболявания, възпаления и други.

Подобряването на дълголетието пък може да бъде естествена полза от наслаждаването на италианска храна, която и без това е голямо изкушение за всеки човек, дори и при нас в България.

Употреба на чесън

Знаете ли, че чесънът, независимо дали счукан или нарязан, предлага мощни антибиотични и противогъбични свойства? Чесънът е ключова съставка в най-добрите италиански храни и е доказано, че той може да намали риска от рак на гърдата, дебелото черво, стомаха и гърлото.

Също така е доказано, че подправката предлага свойства за защита на сърцето.

Мощен протеин                              

Повечето италиански ястия съдържат по-здравословни, бели меса и риба. И двете са отлични източници на протеини и с по-ниско съдържание на мазнини от червеното месо. Рибата предлага и незаменими мастни киселини и минерали, които са необходими за цялостното благосъстояние. Белите меса, като пилешкото, носят протеини, витамини и минерали във всяка порция.

Любовта е най-важна

Една от най-приятните части на италианската трапеза е любовта, която се влага в приготвянето на всяко ястие. Храната не е само инструмент за поддържане на здравето, но е и възможност да бъдете заедно с други хора, да се смеете и да живеете живот като едно неспирно празненство!