Джони е едно от емблематичните поп-фолк лица на 90-те години на миналия век. Изпълнител е на най-големите хитове, които са актуални и днес, като “Гот ми е”, “С мен на море”, “Сълзи” и други. Той е брат на Борил (саксофонистът, който е отговорен за успеха на кючеците в бранша) и Румен Илиеви (Фронтмен на емблематичните Румен и Пауталия), и чичо на Румен Борилов, който неотдавна изпя “Хиляда пъти” и се превърна в мега звезда.

Срещаме се с него сега, години по-късно, когато той вече е преориентирал себе си, а творчеството му има за цел да представя модернизирана ромска музика с етно елементи.

Привет, виждаме се с теб на видео разговор. За жалост, светът се намира в условия на пандемия, надяваме се, че ти и твоите близки сте добре. Няма как да не повдигнем тази актуална и неприятна тема за коронавируса. Спазваш ли препоръчителната изолация?

Първо Ви благодаря за интереса към мен и за поканата да направим това интервю. За мен е удоволствие! А относно тази тема за коронавируса – да, спазвам всички препоръки и смятам, че всички трябва да ги спазваме, все пак трябва да мислим за здравето си. Аз и семейството ми сме добре.

В тези дни, когато си изолиран вкъщи как минава твоето ежедневие?

– Ако трябва да бъда откровен откакто презентирахме новия ми албум ми остава много малко време за себе си, тъй като ме търсят и световни журналисти за интервюта, но аз съм щастлив от факта, че имам работа и не скучая.

Причината да направим това интервю с теб, освен новият ти албум, за който ще ни разкажеш след малко, е парчето „Сълзи“, което Мънки съвсем наскоро възроди с нов аранжимент. По-скоро те радва, че музикантите от новото време, така да ги наречем, възраждат старите хитове или по-скоро те дразни този факт?

– Категорично не ме дразни този факт! За мен специално музиката е моят живот – все пак съм израснал с нея. Радва ме това, че има кадърни музиканти, които успяват да творят качествено. Аз съм винаги „ЗА“ да се помага на новото поколение изпълнители. Щастлив съм, че Мънки избра моята песен „Сълзи“ – това ме топли. Вярвам, че и след 20 години ще се намери артист, който да възроди по същия начин хубавите ретро мелодии. Тук е моментът и да изразя възхищението си от лейбъла „Фентъзи Груп Медия“ – мога само да ги похваля, че успяват да се борят за осъществяването на качествени мелодии. Все пак фронтмен на фирмата е Силвестър Матеев-Силвър, той е уникален музикант.

Впечатление направи факта, че парчето е озаглавено “Сълзи”, но в него място намира “Ти ужасно закъсня” на Георги Станчев и емблематичната ромска песен “Василица” на Софи Маринова. Хареса ли ти колаборацията на трите стила в изпълнение на групата на народа “ Фантазия”?

– О, да! Всичко е направено перфектно и пак Ви споделям – фактът, че от лейбъла са решили компилацията на Мънки да носи заглавието „Сълзи“ ме радва изключително много. Като цяло екипът на „Фентъзи Груп Медия“ се състои от кадърни хора, които знаят как да си свършат работата добре.

Какво би посъветвал изпълнителите от твоето поколение, чиято музика представлява интерес за младите, както изпълнители, така и аудитория?

– Преди всичко трябва да бъдем хора. Ние, нашата генерация, можем само да сме щастливи и поласкани, когато някой изпълнител възроди наша песен.

За никой не е тайна, че се развиваш доста успешно на световната сцена. Новият ти албум е доказателство. Имайки вече своите наблюдения, какви биха могли да са твоите препоръки към младите музиканти, за да стъпят на световната сцена?

– Това ми е болна тема. Специално за младите артисти – има много кадърни. Именно тези кадърните заслужават да стъпят на световната сцена, това е най-благото нещо. Няма какво да се лъжем – това е мечта на всеки един музикант. Ще споделя и нещо, което ме дразни – в шоубизнеса се ротират и натякват едни и същи имена, но нека не забравяме, че Бог е дал въздухът за всички ни без изключение, така да се изразя. Аз съм дал много на световната музика и продължавам да работя в тази посока, и в тази връзка искам да благодаря на всички, които работят с мен – хората, които по една или друг причина остават зад кадър.

Би ли приел предизвикателството да се върнеш на родна земя с цел издаване на сингъл с някой от изпълнителите на ФГМ? С кой би го направил, освен с племенникът си, разбира се?

– В България има много сериозни имена, които залагат на ново и актуално звучене. В главата ми се въртят идеи и ако могат да се осъществят, защо не?!

Тук е моментът да ни разкажеш и за новия ти албум – „Paro Suno“. Какво би ни споделил за него?

– Албумът ми включва 11 парчета. Благодаря на Бог за него. В него реализация получиха различни по стилово отношение песни. Няма да скрия и че получих хидяли поздравления за „Paro Suno“ от световни музиканти.

За финал – какво би пожелал на читателите на Green-News.bg?

– Желая им много късмет и преди всичко да са здрави! Да се обичаме един друг и да правим добро, да си помагаме – именно тогава Бог ще ни благослови. Нека бъдем по-добри, а музиката да лекува нашите души!

По интервюто работиха: Евгения Костова, Петър Ангелов и Таню Загорчев